Journalistiek en Nieuwe Media

Door studenten

Luchtkwaliteit Leidse klassen bar slecht

LEIDEN - In nog zeker zeven Leidse basisscholen is de luchtkwaliteit zwaar onder de maat. De situatie voor de leerlingen had al lang verbeterd moeten zijn maar dat is niet gebeurd omdat het geld op is.

Dat blijkt uit onderzoek van masterstudenten van de Universiteit Leiden. Zij hebben over dit onderwerp een reportage gemaakt die te zien is op deze site. Deze maakten ze in het kader van de Crossmediale Onderzoeksweken. 

Volgens het SP-raadslid Alexandra van den Berg heeft de Leidse politiek de laatste vier jaar niet omgekeken naar de luchtkwaliteit. Van den Berg heeft onderwijswethouder Frank de Wit hierover om opheldering gevraagd. Die meent echter dat het een verantwoordelijkheid van de scholen zelf is.

Bedompt

De leerlingen die nog altijd in bedompte, slecht geventileerde klaslokalen hun aandacht bij de les pogen te houden, zijn hier echter niet mee geholpen. Frans Rasenberg, adviseur op het gebied van het binnenmilieu, onderzocht twintig Leidse scholen. Hij bestempelt de luchtkwaliteit als ’dramatisch slecht’.

Een slecht binnenmilieu leidt tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen, zegt adviseur Froukje van Dijken van BBA Binnenmilieu. ,,Een collega van mij zegt wel eens gekscherend dat het binnenmilieu in klaslokalen slechter is dan in varkensstallen.’’

Verantwoordelijk

Schoolbesturen zijn volgens de wet verantwoordelijk voor een gezonde luchtkwaliteit. Met subsidies en een bewustwordingsproject heeft het rijk scholen aangespoord die verantwoordelijkheid ook te nemen. Het rijk maakte in 2008 voor heel Nederland 7,5 miljoen euro vrij voor het project.

De rest van het bedrag om de problemen op de scholen op te lossen moest de gemeente of de scholen zelf betalen. PROO Leiden trok een extra bedrag van 132.000 euro uit. Met deze twee kapitaalinjecties zijn van de 17 scholen die PROO onder haar hoede heeft (van de 27 Leidse scholen in totaal) zes scholen onder handen genomen. De verbetering van een zevende school, de Stevenshof, werd halverwege gestaakt. Het geld was op.

Ondermaats

Daarom wordt het onderhoud van de lokalen uit onderhoudsbudget gefinancierd, maar dat is niet toereikend. Gevolg: zes vervuilde PROO-scholen zijn nog altijd ondermaats. Dat zijn de Apolloschool aan het Strausspad, de Meerpaal aan het Broekplein, de Merenwijk aan het Valkenpad, de Houtmarktschool aan de Houtmarkt, een deel van de oude lokalen van de Dukdalf aan het Regenboogpad, en de Telderschool aan de Telderskade.

Directeur Henk Frenken van de Dukdalf: ,,Veel lokalen werken met de deur open om luchtdoorstroom te creëren.’’ Harry van den Heerik van de Stichting Openbaar Primair en Special Onderwijs Leiden (PROO Leiden) wil dat de politiek bijspringt.

,,Wij hebben 7500 euro per lokaal voor 58 lokalen gekregen. De kosten bleken veel hoger te zijn.’’ Het gaat niet alleen om de aanleg van ventilatiesystemen, maar ook om het onderhoud. Geld daarvoor is er vaak niet.

Duur

Volgens wethouder Frank de Wit (onderwijs, D66) moeten scholen ’zelf hun verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat hun school fris is’. Hij beaamt dat het een dure klus is. ,,Als gemiddelde school ben je zo tonnen kwijt voor een goed ventilatiesysteem.’’ Toch denkt hij dat scholen er geld voor kunnen vrijmaken. ,,Vanaf 2015 krijgen ze zelf de gelden voor het onderhoud. Ze kunnen zelf beslissen.’’

De GGD Hollands Midden deed in 2013 onderzoek naar de luchtkwaliteit op alle Leidse basisscholen. Ondanks meerdere verzoeken om de meetgegevens te overleggen, weigert de GGD deze over te dragen.

De groep masterstudenten bestaat uit Michiel van Gruijthuijsen, Inge Schouten, Ivo Terpstra, Dounia Tourabi, Frances Vermeeren en Frank Zwarthoed

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties