Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
Leren van Scripties Foto: Jisc Summer of Student Innovation video

Leren van Scripties

Netwerkbijeenkomst Journalism Studies in Leiden, 15 januari 2015

Op 15 januari 2015 organiseert de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden) een symposium over scriptieonderzoek naar journalistiek. De bijeenkomst is bedoeld voor BA- en MA-docenten op het gebied van journalism studies.

Scriptie-onderwijs
Onderzoeksvaardigheden aanleren behoort tot de kern van hoger onderwijs. Bij (MA-)opleidingen journalistiek bestaat de kunst erin om de heterogeniteit van zowel de instromende studenten als het vakgebied te beheersen. Tijdens deze bijeenkomst houden we een vlootschouw van de output op het gebied van scriptieonderzoek in Nederland en Vlaanderen. Onderzoeksprojecten van BA- en HBO-opleidingen journalistiek mogen daarbij niet ontbreken. Naast workshops over scriptiebegeleiding, afstudeertrajecten en analysetechnieken, is er veel ruimte voor discussie en aandacht voor good practices.

De masterscriptie is sluitstuk en meesterproef voor de universitaire masteropleidingen. Ook op de BA-opleidingen is de rol van onderzoek steeds belangrijker geworden. Het belang van een goed opgezet scriptietraject wordt bovendien benadrukt door de NVAO, die in de jongste visitatieronde met name de scripties in een aantal opleidingen Mediastudies en Communicatiewetenschap bekritiseerde. Alle reden voor een studiedag over dit cruciale onderdeel van het journalistiekonderwijs.

Workshops
Een deel van het programma zal bestaan uit interactieve workshops van dertig minuten. Mogelijke onderwerpen: hoe bereid je studenten met uiteenlopende achtergrond voor op theorie en methode voor de scriptie? Hoe maak je scriptieonderzoek dienstbaar voor je eigen publicaties? Hoe kun je bijvoorbeeld door scriptieseminars het slottraject van de studie stroomlijnen? Hoe waarborg je de kwaliteit van scripties? Is een academisch paper van 8.000 woorden een alternatief voor het klassieke verslag van omstreeks 15.000 woorden? Hoe laat je scriptiestudenten samenwerken binnen een groter project?

Scriptiesurvey
Ook zullen op 15 januari de resultaten worden gepresenteerd van een inventarisatie van Nederlandse en Vlaamse journalistiekscripties: welke delen van het journalistieke werk bestrijken zij? In hoeverre weerspiegelen ze de (internationale) ontwikkeling van journalism studies en de brandende kwesties van journalisten?

Contact
Organisatie: Peter Burger en Tom Van Hout, journalismstudies@hum.leidenuniv.nl.

Programma 15 januari 2015

12:30: Registratie en lunch

13:45: Presentatie onderzoek naar 10 jaar journalistiekscripties in Nederland en Vlaanderen (Peter Burger, Tom Van Hout, Loes van Niekerk en Ruben van Vliet, Media Studies / Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden)

Workshops  over begeleiding en ondersteuning van scripties:

  • 14:30 Hoe studenten journalistiek beter voorbereiden op het sluitstuk van hun opleiding: de bachelorproef? (Gerti Wouters en Ilse Mestdagh, Howest, Kortrijk)
  • 14:55 HBO-onderzoek, doel of middel? (Marco van Kerkhoven en Yael de Haan, School voor Journalistiek/Hogeschool Utrecht)
  • 15:20 Onderwijs, Onderzoek & Opbrengst (Lectoraat Media & Civil Society, opleiding Journalistiek , Hogeschool Windesheim, Zwolle)

  • 15:45 Theepauze

  • 16:10 Replicaties als scriptieonderzoek (Willem Koetsenruijter, Media Studies / Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden)
  • 16:35 Onderzoek doen op en publiceren over je stageplek: ethische obstakels (Alexander Pleijter, Fontys Tilburg en www.denieuwereporter.nl)

  • 17.00: Borrel in Grand Café Pakhuis, Doelensteeg 8

De netwerkbijeenkomst vindt plaats in het Gravensteen, zaal 0.11. Adres: Pieterskerkhof 6, Leiden.

Routebeschrijving

Gravensteen (Wikimedia Commons)

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties