Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
Leer journalistieke detectiveverhalen schrijven met het Handboek Verhalende Journalistiek

Leer journalistieke detectiveverhalen schrijven met het Handboek Verhalende Journalistiek

Een boek dat vertelt hoe een plot werkt, over verhaalstructuur, opbouw in scenes, wendingen en climax. Met veel concrete voorbeelden. Verplichte kost voor journalistiekstudenten.

"Journalistiekopleidingen leveren studenten af die zijn gedrild tot de multitalenten voor het crossmediale tijdperk, die van alles hebben geleerd qua taalbeheersing en journalistieke techniek — alles, behalve een verhaal vertellen.” Het is een van de weinige plekken waar Henk Blanken en Wim de Jong een beetje mopperen in hun nieuwe Handboek Verhalende Journalistiek. Voor de rest is het boek een enthousiast en betrokken pleidooi voor een journalistiek van goed vertelde verhalen, van lange stukken die lezen als een spannende detective of een roman. Verhalen die gebruikmaken van alle stijl- en structuurmiddelen die we kennen uit de literaire fictie. 

Blanken en De Jong zijn door de wol geverfde journalisten. Krantenmannen. Een beetje van de oude stempel. Dat maakt dat ze weten waar ze het over hebben. Het mooie aan het boek is vooral dat ze met veel, heel veel concrete voorbeelden illustreren hoe je zo’n verhaal dan precies vertelt, waar je een idee haalt en hoe je weet of een idee een goed idee is, hoe een plot werkt, over verhaalstructuur, opbouw in scenes, wendingen en climax.

Onderbroekenla

Vrijwel alles wat ze zeggen illustreren Blanken en De Jong met voorbeelden uit gepubliceerde verhalen van de meesters in het vak, zoals Joris van Casteren, Rik Kuipers, Marcel van Roosmalen, Karin Sitalsing, Bas van Sluis, etc. In twee slothoofdstukken nemen ze twee lange journalistieke verhalen op die door de schrijvers ervan elk met zo'n 70 voetnoten becommentarieerd zijn: waaorm hier deze beeldspraak, waarom deze zin, waarom hier pas dit detail? Alsof je - met de woorden van een van de auteurs - in hun la met onderbroeken mag kijken. Kortom een boek met journalistiek schrijfonderwijs op de millimeter. Mis het niet. Het leest als een trein. Nee, als een spannend verhaal.

Henk Blanken  & Wim Jong (2014). Handboek verhalende journalistiek. Uitg. Atlas Contact. (€ 21,99 op papier; € 14,99 als e-boek)

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties