Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
De betekenis van een witte bestelbus

De betekenis van een witte bestelbus

Emily Thornberry was Brits parlementslid. Ze stuurde een tweet met bijschrift "Image from #Rochester" en mocht vertrekken; ze was een 'snob'. Huh?

Wat zien we? Een doorsnee huis, opgetrokken uit gele baksteen. Voor de bovenramen hangen drie witte vlaggen met op twee ervan een rood kruis. Een derde vlag lijkt op de andere twee, maar er is een gekleurd embleem over het kruis afgedrukt. Voor de deur een strak geparkeerd witte Ford Transit met kentekenplaat GLO6 FMF (in later verspreide versies is het nummerbord geblurred.)

St. Georgekruis
En wat betekent het? De witte vlaggen met het rode kruis zijn Engelse vlaggen met het St. Georgekruis. Let op: niet de vlag van het Verenigd Koninkrijk, maar van Engeland dus. Veel Engelsen beschouwen – aldus Peter de Waard in de Volkskrant – de vlag als een uiting van Racisme die door recht-extremistische hooligans is geannexeerd. Heel strikt is die betekenis niet, want tijdens het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth hing op veel huizen deze vlag naast de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk met de blauwrode kruisen. 

Geen sociaaldemocraten
De roodwitte vlag wordt echter vaak geassocieerd met rellende voetbalsupporters. En dat zijn doorgaans geen sociaaldemocraten. Op de website van The Guardian maakt Musicismath het in een reactie duidelijk: ”Anyone who lives in Britain (and particularly anyone who lives here as an immigrant) is acutely aware of what the act of hanging that flag on a house means. It means: "you aren't welcome here, with your different skin tone and strange accent. You wouldn't like it on this street. People like us live here, not people you you. You should stay away. And if you don't heed this message, we will make life for you on this street as difficult and unpleasant as we can."   Het embleem op de vlag eronder is dat van de Londense voetbalclub West Ham United. Een club waarvoor op de Wikipediapagina een aparte paragraaf “Racism, violence and hooliganism” is ingericht.

Dan the Van Man
Dan de betekenis van de witte bestelbus. Natuurlijk was de eigenaar eenvoudig op te sporen en hij is dan ook ruimschoots in de Britse pers aan het woord geweest. Hij zei niet te weten wie Thornberry was, maar vond haar desondanks een snob en eiste excuses en respect. 
Zijn witte bus is een Engels symbool voor de werkende onderklasse. “Dan the Van Man” is een begrip, net als Joe the Plumber in de VS of Jan Modaal in Nederland. Dat de eigenaar ook echt Dan heet, zal geholpen hebben in de media-aandacht. Net als zijn uiterlijk en het feit dat hij in zijn vrije tijd kooivechter en voetbalsupporter is. 

Tel daarbij op dat Thornberry een schatrijke vrouw is, opgegroeid in de salonsocialistische wijk Islington in Noord-Londen, dat Labour er herhaaldelijk van wordt beschuldigd weg te drijven van de kiezer en de contouren van de betekenis van dit plaatje worden duidelijk. De Britse klassenmaatschappij is een gevoelig onderwerp.

(Deze blog verscheen eerder op Koets Beeld Blog)

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties